Rymolandia

Temat: Da się schudnąc przy niedoczynności biorac Euthyro
ja tez mam niedoczynnosc (po wycieciu tarczycy) i biore euthyroks. Na poczatku po opareacji sporo przytylam (nie wiem ile dokladnie, bo jestesm z tych co raczej unikaja wazenia sie, zeby sie niepotrzebnie nie dolowac ) Biore euthyroks kilka miesiecy i najpierw przestalam tyc, a potem ciutke schudlam. ale czuje, ze przy takiej przypadlosci jak niedoczynnosc tarczycy, nieodlaczna jest tendencja do tycia. Na ... schudla. W kazdym razie, jesli masz nidoczynnosc, to powinnas brac leki, bo skutki nieprzyjmowania ich moga byc znacznie powazniejsze niz problemy z nadwaga. I koniecznie badz pod stala opieka endokrynologa. Powinnas...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,53290299,53290299,Da_sie_schudnac_przy_niedoczynnosci_biorac_Euthyro.html



Temat: antykoncepcja po trzydziestce
... ale jak je dobrać żeby było dobrze.Dodam jeszcze że mam wycięte dwa płaty tarczycy i przyjmuję na stałe eltroxin 50mg. Bardzo proszę o odpowiedż i z góry dziękuję
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,101055895,101055895,antykoncepcja_po_trzydziestce.html


Temat: skutki uboczne brania hormonów po wycięciu
skutki uboczne brania hormonów po wycięciu Jak to jest własnie ze skutkami ubocznymi??? Czy jest tu ktoś, kto bierze hormony tak powiedzmy z 10 lat? Co może szwankować na skutek brania hormonów? Tak się właśnie nad tym zastanawiam. Mam kilka guzów tarczycy, jeden lekarz określił ją jako patologiczna i kazał wyciąć, bo za dużo tych guzów i "coś" się może z nich wykluć. Robiłam biopsję największego guza, takiego, który na usg wyglądał nieciekawie. Wynik biopsji ok. Drugi lekarz twierdzi, że skoro biopsja ok, nie ruszać! Bardziej myślę o wycięciu jednak, nie jestem osobą, która czeka na rozwój wypadków, wolę eliminować problem. Ale jednak tysiące wątpliwości.... tężyczka, struny, no i te skutki uboczne....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104372533,104372533,skutki_uboczne_brania_hormonow_po_wycieciu.html


Temat: Wykryto u mnie guzka w prawym płacie
i musieli mi wyciąć całą tarczycę a aktualnie czuję się w miarę dobrze ale nie ma rewelacji.Profesor powiedział mi że sama jestem sobie winna bo gdybym od razu dała się zoperować...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105183064,105183064,Wykryto_u_mnie_guzka_w_prawym_placie.html


Temat: wycięcie guza tarczycy - obawy
wycięcie guza tarczycy - obawy Witam. Klamka zapadła - w marcu mam mieć wycinanego 2cm guzka tarczycy. Niby się cieszę bo w końcu pozbędę się dziada, ale jako że będzie to ... Czy są jakieś standardowo powtarzające się u pacjentów powikłania lub skutki uboczne tej operacji? Może ktoś z osób które przechodziły ten zabieg odpowie na te pytania lub na jeszcze inne które ją/jego dręczyły przy okazji wycinania guza tarczycy? Oczywiście wiem, że także lekarz mi na nie odpowie, ale chciałbym poznać też spojrzenie na to od strony naszej czyli pacjentów. Dziękuję i pozdrawiam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,106021875,106021875,wyciecie_guza_tarczycy_obawy.html


Temat: Guzki operować czy obserwować? Proszę o radę.
ponieważ tarczyca była cała pokryta guzami - nie było co zostawić. aktualnie wielkość mojej tarczycy to 0,5cm. Widocznym "skutkiem ubocznym" operacji jest przytycie 10 kg w ciągu roku (z 50 na ... 75/100 na przemian. A TSH mam 0,29 uIU/ml (norma w moim laboratorium 0,4-5,5). I włosy jakoś zaczęły mi "lecieć"... Prawdziwym problemem u mnie jest uszkodzenie lub wycięcie "czegoś" co produkowało wapń...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,47887272,47887272,Guzki_operowac_czy_obserwowac_Prosze_o_rade_.html


Temat: Napiszcie coś o leczeniu jodem radioaktywnym
Odpowiadam na pytanie: z informacji podanych przez moją dr - NIGDY nie wycina się całej tarczycy. NIGDY. Chyba że zaatakowana jest nowotworem. To tylko nazywa się wycięcie, ale zawsze wycina się ... się nie sprawdziło, ale jak pisłam jestem naprawde ciężkim , nerwowym przypadkiem). Pozostawia się tę mała część (nazywają to kikutem) licząc na to że podejmie on pracę za cała tarczycę i ... nie widzę żadnych skutków ubocznych. Bolała mnie trochę głowa i od niej oko, albo...... od oka ta głowa. Tego nie wiem. I to jest jedyny mały problem, żeby mi się z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,18229930,18229930,Napiszcie_cos_o_leczeniu_jodem_radioaktywnym.html


Temat: .. jakie mogą być skutki uboczne jodowania tarczy?
Ja jestem po jodzie /19.03.2009 dawka 13mCi/ żadnych skutków ubocznych – jest super OK. może jedyną wadą było to że jod zadziałał dopiero w sposób znaczący po 6-ściu miesiącach /byłem jeszcze wspomagany Thyrosanem/ obecne TSH 0,531 mlU/ml /0,27-4,2/ minusem może być to że nadczynność może powrócić po jakimś czasie / nawet lata / ,a wtedy może być drugi jod, wyciąć tarczyce zawsze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,105820045,105820045,_jakie_moga_byc_skutki_uboczne_jodowania_tarczy_.html


Temat: carcinoma papillare wynik badania histopatolog.
Tez mialam ca papillare, ale u mnie zastosowano operacjie oszczedzającą, tzn., chirurg zgodził się, by wyciać mi poł tarczycy - moj guzek mial 1 cm. W badanu histo okazalo sie, ze ... razu wyobrazalam sobie najgorsze, i rychłą śmierć. Operacja byla w porzadku, zadnych komplikacji ani skutkow ubocznych. Tylko mam ohydna blizne, jest gruba i rozowa.Ale to jest najmniejszy problemw tej sytuacji. Do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81730045,81730045,carcinoma_papillare_wynik_badania_histopatolog_.html


Temat: tsh w normie,guz tarczycy 2,24x2,12cm co robić?
Ja mam torbiel 2 na 2cm, tez wyczulam ja po porodzie ok. 20 miesiecy temu, lekarz powiedzial mi ze ta torbiel powstala prawdopodobnie na skutek stanu zapalnego tarczycy, ewentualnie mala podaz ... nagle. Zalecil biopsje, wyszlo mi ze mam liczne histiocyty, dzisiaj ide z wynikami do lekarza, a i powiedzial ze w moim wieku ( mam 26 lat ) zalecaja wyciecie tej torbieli...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,60888463,60888463,tsh_w_normie_guz_tarczycy_2_24x2_12cm_co_robic_.html


Temat: hashimoto juz bez tarczycy
To jeszcze raz ja w tym temacie. Otóż przypomniałam sobie dopiero teraz /skutki hashi/, że kilkakrotnie rozmawiałam ze swoim endo na ewentualność wycięcia tarczycy. Jego odpowiedz brzmiała, że przecież zostanie pień tarczycy, którego nie da się usunąć, a przeciwciała zostaną, i będą go atakować. Dlatego nie ma znaczenia w naszej chorobie czy masz tarczycę czy nie. Jednakowo musisz o siebie dbać. Dziwi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,34857973,34857973,hashimoto_juz_bez_tarczycy.html


Temat: Euthyrox a Letrox - jaka róznica ?
grzehuu napisał: > ale ja słyszałem że Letrox ma rozne skutki uboczne typu bezsenność czy też > zaburzenia koncentracji Biorę Letrox i nic takiego nie mam. Nie zaobserwowałam u siebie żadnych skutków ubocznych (jestem po wycięciu płata tarczycy).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,57972274,57972274,Euthyrox_a_Letrox_jaka_roznica_.html


Temat: guzkowatość tarczycy
dzieki dziewczyny za informacje, wlasnie wrocilam od endokrynologa, czeka mnie biopsja obu płatów tarczycy,lekarka troche mnie uspokoiła, ale wspomniala o ewentualności wyciecia tarczycy... tak sie zastanawiam... w jakim wieku jestescie? planujecie dzieci? zastanawiam się, czy np. wyciecie tarczycy i zastąpienie ja lekami powoduje jakies ujemne skutki? problemy z zajsciem w ciaze itp? w sumie to hormony... lekarki juz o to zapomnialam zapytac......
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,69294395,69294395,guzkowatosc_tarczycy.html


Temat: Częsty temat - nadczynność tarczycy- proszę o radę
yellow10 napisała: > Witam, chciałam zasięgnąć opinii na temat sposobów leczenia tej dolegliwości. > U mojego męża w lipcu 2003 roku stwierdzono nadczynność tarczycy. Leczony był > thyrozolem do lutego 2005 ... skutki uboczne metizol rozwala watrobę najlepiej chyba wyciąć paskudztwo Jakie jest wasze doświadczenie? Na co > powinien zwrócic jeszcze uwagę? Czy trzeba wykonać jeszcze jakieś dodatkowe > badania? Z góry dziękuję...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,56781581,56781581,Czesty_temat_nadczynnosc_tarczycy_prosze_o_rade.html


Temat: tarczyca,guzy
Jedynym wyjściem jest opieka endokrynologa, który przed podjeciem decyzji o operacji zleci scyntygrafie i biopsję. Zeby zdecydowac o wycięciu całej tarczycy, te badania musiały byc chyba juz wykonane? Oznacza to chyba jedno, niestety. W kazdyn razie żadne zioła nie pomogą, ani szukanie sposobow na własna reke. Choroby tarczycy są już na tyle rozpoznawalne, leczone z dobrym skutkiem, ze nie ma sie czego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,11959258,11959258,tarczyca_guzy.html


Temat: tarczyca,guzy
Przede wszystkim należy ustalić charakter guza (USG, biopsja). Guzy tarczycy rzadko bywają nowotworowe, ale za to "gorące" - czyli sieją hormonami i powodują nadczynność. Jeśli guzek jest gorący, należy to wyciąć albo potraktować radiojodem, bo skutki nadczynności mogą być paskudne.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,11959258,11959258,tarczyca_guzy.html


Temat: Endokrynologu odezwij sie- prosze
Mam 26 lat, dwa lata temu poddałam sie operacji tarczycy. u mnie tez wykryto guzki zimne, tarczyca byla ok, hormony tez, ale problem pojawił się wtedy kiedy wykryłam a właściwie wymacałam sobie guzka na piersi. Mój endokrynolog właściwie sam sie wystraszył i skierował mnie na operacje. A ponieważ u mnie w rodzinie wszystkie kobiety mają problemy z tarczyca i wszystkie jej juz ... wycięciu i po badaniu histopatologicznym. Wtedy kiedy ja leżałam w szpitalu operowano też 16letnią dziewczynę i po badaniu histopatologicznym okazało się że ona ma raka...Ja absolutnie nie straszę, ale wystrzegam się opinii, że na operację jest czas. A jeśli chodzi o wstrzykiwanie to i owszem praktykuje się to, ale jeszcze za krótko zeby sprawdzić skutki uboczne ... Moim zdaniem poszukaj jeszcze jednego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,13807789,13807789,Endokrynologu_odezwij_sie_prosze.html


Temat: TARCZYCA ( Grawes-Basedow) - leczenie wytrzeszczu
też jestem bardzo zainteresowany leczeniem tej choroby a zwłaszcza usuwaniem jej skutków (wytrzeszczu prawego oka w moim przypadku). Poczatkowo leczyłem się u endykrynologa który leczył mnie metizolem i enkordonem w celu wyrównania hormonów tarczycy. W czasie leczenia wytrzeszcz oka uległ zachamowaniu a nawet lekko sie cofną. 3 - tyg temu przeszedłem operacje wycięcia tarczycy czuje sie swietnie i wytrzeszcz jakby sie znów...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,14433319,14433319,TARCZYCA_Grawes_Basedow_leczenie_wytrzeszczu.html


Temat: tarczyca
ja mialam wyjsciowe tsh 0,05 a norma od 0,4, mialam zrobione usg, znlezli tam guzy, potem scyntygrafie i stwierdzone ze sa to guzki do wyciecia...nie pamietam tarez, ale to badanie wykazuje ... hormon tarczycy ktory zastepuje mi organ ktorego nie mam...nie ma on zadnych skutkow ubocznych...jak juz pisalam jestem w ciazy i jest wszytsko w porzadku...nawet bez zimian dawek....ale wroce do stanu przed...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,13772136,13772136,tarczyca.html


Temat: PRZYSZLI LEKARZE-JEDZIECIE, CZY ZOSTAJECIE?
... skutek wylewu, który to wylew był wynikiem urazu czaszki (zdanie chirurga, ktory oglądał zdjecie: "kto ją tak urządził??") takie przypadki mogłabym mnożyć..albo moja tesciowa po operacji tarczycy miała zawał. Po wyjściu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11117,16089256,16089256,PRZYSZLI_LEKARZE_JEDZIECIE_CZY_ZOSTAJECIE_.html


Temat: clo
owulacji brak wg lekarza ale ja już im nie wierze, jak się kończy studia za pieniądze to tak jest ! wkurzyłam się że nawet torbieli nie potrafią wyciąć bez uszczerbku na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,93825318,93825318,clo.html


Temat: rak rdzeniasty tarczycy
Witaj zuziachicago; Moja mama miala 7 lat temu zdiagnozowanego raka rdzeniastego.Problem u niej byl (jest) taki ze miala juz naciek na tchawice i nie dalo sie wszystkiego wyciac (bo musieliby uszkodzic ... po 5 latach nadal odczuwa jej skutki. Caly czas jest pod kontrola endokrynologow w Poznaniu i czesto ma robi0one badania, m.in. Kt, rezonans, scyntygrafie i jak dotad nie doszukali sie przerzutow. ... temu znalezli u mnie w bardzo wczesnym stadium nowotwor tarczycy (ca papillare) i jestem juz 5 lat po usunieciu tarczycy i ogolnie wszystko jest ok. Guzek mial pol cm. Nie wiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,68622931,68622931,rak_rdzeniasty_tarczycy.html


Temat: Pomocy
... jakie badanie mogę jeszcze wykonać a już wykonałem: - na robaki, tarczycę, helicobakter pyroli, cukrzycę, wymaz z gardła.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,80310350,80310350,Pomocy.html


Temat: Nadczynnosc tarczycy
radiojodem Wczesne: zaostrzenie nadczynności tarczycy, Oczywiste - uwalniane są hormony. Ale (co równie oczywiste) jest to bardzo krótkotrwały efekt i dla większości pacjentów i tak niedostrzegalny. zapalenie tarczycy, zapalenie ślinianek, niedoczynność przytarczyc. Późne: Kolego dyletancie, kolega nie wymienił najczęściej spotykanego skutku ubocznego. Ale skoro z kolegi taki ekspert w guglaniu, to nie będę podpowiadać jakiego. niedoczynność tarczycy:  po upływie roku 3 - 46 % leczonych, po upływie 10 lat 30 - 80 % leczonych Tak, tak, po wycięciu tarczycy oczywiście nie występuje niedoczynność. Wiesz co - moze sie nie znam. Nie moge znac ... wypowiedzi. Co w większości przypadków prowadzi do pisania bzdur. Pogratulować. Moze rowniez jest nieco ironiczny, ale powstal on z obserwacji swiata i z usuwania skutkow postepowan niektorych osob, ktore np. przepisuja tabletki na obnizenie cisnienia przy cisnieniu 110/70 ze skutkiem zapasci. Hipnotyczny ogląd świata u niektórych to naprawdę nie jest wina redakcji. A jesli oskarzasz mnie o pisanie glupot to prosze o...
Źródło: topranking.pl/1851/nadczynnosc,tarczycy.php


Temat: Moje wątpliwości
... w ciązy IgG wysokododatnie, IgM ujemne (rok prZed ciążą też). Dziecko przebadane wzdłuż i wszerz, tarczyca, usg mózgu, cała biochemia- wszystko dobrze. Po co to wszystko piszę? Po to aby podzielić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49179,88265642,88265642,Moje_watpliwosci.html


Temat: dusznosci, trudnosci z przelykaniem, nikt nie wie co;/ [dlugie]
sie moje problemy zdrowotne. Blisko rok temu przeszedlem operacje wyciecia wyrostka robaczkowego [z komplikacjami - perforacja jelita, rozlany] i wlasciwie od tamtej pory nie odzyskalem pelni zdrowia. 3 miesiace po operacji ... (z tarczyca wlacznie), badania RTG klatki. Zaden z tych lekarzy nie jest w stanie powiedziec co mi jest, a co wazniejsze zaproponowac jakiekolwiek skuteczne leczenie. A co sie dzieje? Stale nasilaja ... dziennie, glownie w dusznych salach. Dlatego pulmonolog dal mi leki na lekka astme i inhalator, ktore po miesiecznym stosowaniu nie odniosly najmniejszych skutkow. Obecnie obserwuje dalsze nasilanie sie objawow i to...
Źródło: topranking.pl/1851/dusznosci,trudnosci,z,przelykaniem,nikt,nie.php